Tiskové zprávy

Zahajuje pátý ročník soutěže speciálních a neobvyklých piv CEREVISIA SPECIALIS - PIVNÍ SPECIÁL ROKU 2014

Degustace piv při soutěž CEREVISIA SPECIALIS_1Praha 27. srpna 2014 – Soutěž speciálních a neobvyklých piv vyrobených pivovary v České republice CEREVISIA SPECIALIS - PIVNÍ SPECIÁL ROKU 2014 pokračuje již pátým ročníkem. Soutěž se vyhlašuje ve čtyřech soutěžních kategoriích: světlá speciální piva (13,0 a více % EPM), polotmavá a tmavá speciální piva (13,0 a více % EPM, barva 20 j. EBC) a vyšší a neobvyklá piva. Tímto pojmem se rozumí např. svrchně kvašená piva, ochucená, piva vyráběná v našich podmínkách neobvyklou technologií, míchané nápoje na bázi nealkoholického piva. V této kategorii přihlašovatel může uvést parametr, kterým se pivo odlišuje, a komise k němu při hodnocení přihlíží. Čtvrtou kategorií, které měla premiéru v loňském roce je kategorie míchaných piv (tj. nízkoalkoholická nápoje vzniklé smícháním piva s ovocnou složkou). Vyhlašovatelem soutěže je společnost PORT spol. s r. o., odborným garantem je Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.

„Vývoj spotřeby piva u nás ukazuje, že si speciální a neobvyklá piva na našem trhu našla nejen své dlouhodobé i nové konzumenty, ale jejich obliba roste s tím, jak se kultura pití piva u nás vyvíjí,“ uvedl Ing. Josef Vacl, CSc. ze společnosti PORT spol. s r. o. „A právě soutěž, jako je např. CEREVISIA SPECIALIS - PIVNÍ SPECIÁL ROKU nabízí pivovarům možnost porovnat své produkty s konkurencí a to je vždy důležité i cenné zároveň,“ doplnil Josef Vacl.

Soutěž je, tak jako v předchozích ročnících, jednokolová. Proběhne ve dnech 8. a 9. října a vyhodnocení přihlášených piv provede dvacetičlenná hodnotitelská komise rozdělená na dvě subkomise. První z nich, dvanáctičlenný panel expertů, tj. grémium složené z členů degustační komise VÚPS bude doplněn o nezávislé odborníky z dalších odborných institucí jako např. z VŠCHT Praha a Zemědělské univerzity v Praze. Osmičlenný panel reprezentantů bude tradičně tvořen novináři zabývajícími se pivovarskou problematikou a významnými osobnostmi, které pivo znají, ale nezabývají se jeho hodnocením profesionálně.

„Hodnocení odborné veřejnosti i laiků přinášejí signály i poznatky o tom, jak jsou piva vnímána a přijímána oběma skupinami degustátorů,“ uvedl Mgr. František Frantík z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, a.s. a hlavní organizátor soutěže. „Fakt, že naše soutěž slaví malé jubileum - pátý ročník je možno chápat i jako projev zájmu o tento segment piv,“ dodal František Frantík.

Přihlášky spolu se soutěžními podmínkami již pivovary obdržely. Uzávěrka přihlášek je 5. září 2014. Výsledky budou oznámeny 16. října 2014 na slavnostním zahajovacím večeru gastronomického festivalu Znojemský hrozen 2014 ve Znojmě.

kategorie: Tiskové zprávy
Dolní navigace