Novinkou festivalu je odborný seminář pro minipivovary. Odborníci z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského vystoupí s přednáškami Mikrobiologie v minipivovarech a o novinkách v oblasti legislativy pojedná téma Nové požadavky na značení lahví . V rámci semináře budou rovněž prezentovány výsledky unikátního a prozatím nejrozsáhlejšího dotazníkového šetření mezi minipivovary a obcemi na téma minipivovary jako příležitost pro cestovní ruch.
„Fenomén rozvoje českých minipivovarů stále významněji ovlivňuje pivovarský sektor a náš festival na to reaguje seminářem, který nabídne pivovarníkům řadu cenných a zajímavých informací, které jim pomohou v jejich každodenní práci,“ uvedl PhDr. Adolf Boháček, výkonný ředitel festivalu Znojemský hrozen „Nepochybně cenné marketingově-prodejní signály nabídne i prezentace výsledků výzkumu o tom, do jaké míry jsou již dnes minipivovary atraktivitou pro regionální cestovní ruch,“ dále poznamenal PhDr. Adolf Boháček.
Poprvé se na znojemském festivalu uskuteční workshop s tematikou media a gastronomie. Gastroshow KLASA týmu představí umění jednoho z nejlepších českých kuchařů s oceněním od společnosti Michelin. Součástí programu festivalu bude i vyhlášení výsledků soutěže Kuchařská kniha 2014 a Gastro časopis 2014. Ocenění budou předána vítězům na slavnostním gala večeru.
V rámci festivalu se uskuteční i slavnostní vyhlášení výsledků již pátého ročníku soutěže speciálních a neobvyklých piv vyrobených pivovary v České republice CEREVISIA SPECIALIS - PIVNÍ SPECIÁL ROKU 2014. Vyhlašovatelem soutěže je společnost PORT spol. s r. o., odborným garantem je Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. Představitelé vítězných pivovarů převezmou ocenění za nejlepší piva ve čtyřech soutěžních kategoriích při slavnostním zahájení festivalu 16. října 2014.