„Podpora našeho výzkumného projektu je podmíněna spoluprací s komerční sférou, proto jsme do projektu přizvali dva komerční pivovary v roli spoluřešitelů: Žatecký pivovar, spol. s r. o., ze Žatce a Bohemia Regent, a. s., z Třeboně. Oba hned od prvních jednání spatřovaly v projektu zajímavou tržní příležitost,“ vyjasňuje Ing. Jiří Kořen, Ph. D., jednatel Chmelařského institutu. „Mám velikou radost z toho, že se našemu výzkumu podařilo zpracovat technologii pěstování chmele v ekologickém zemědělství. V srpnu 2012 byl u 3 pěstitelů ve chmelařské oblasti Žatecko a Tršicko sklizen první certifikovaný bio chmel, a to konkrétně u naší nejznámější odrůdy – Žatecký poloraný červeňák. Pro nás chmelaře je dnešek významným milníkem. Právě dnes je do oběhu uváděno první certifikované české bio pivo,“ dodal Jiří Kořen.
Agrotechnika chmele se od současných pěstitelských způsobů zásadně neliší, rozdílnosti najdeme v legislativních omezeních, resp. zákazech. Obecně řečeno při pěstování nelze hnojit minerálními hnojivy ani používat herbicidy. Regulace plevelů je zajišťována mechanickým způsobem, případně ruční okopávkou, dále hnůj musí pocházet z ekologických chovů zvířat či se maximálně využívá tzv. zelené hnojení. I v ekologickém chmelařství totiž existují povolené látky a přípravky, které lze k posílení přirozené odolnosti rostlin využívat.