Výrobky lze do soutěže přihlásit do 30. září letošního roku. Přihlášky jsou k dispozici na www.slowfood.cz a www.horecaexpo.cz . Přihlášené výrobky bude posuzovat sedmičlenná odborná porota. Vítěz soutěže bude vyhlášen během letošního ročníku veletrhu HORECA 2009. Ten bude poprvé v historii obsahovat i sekci Slow Food a bude prezentovat výrobky firem, jež odpovídají kriteriím Slow Food.
„Vyhlášením soutěže chceme prezentovat na veřejnost hnutí Slow Food obecně a především u nás, v České republice. Zároveň chceme prezentovat na veřejnosti výrobky, které naplňují zvolená kritéria,“ říká Blanka Turturro, místopředsedkyně české pobočky mezinárodní sdružení Slow Food. „A co považujeme rovněž za důležité je umožnit firmám, které mají v nabídce výrobky z oblasti Slow Food, aby je nabídly a prostřednictvím výroční ceny prezentovali na trhu veřejnosti a využili nabízený marketingový potenciál,“ dodává Blanka Turturro.
Hnutí Slow Food založil v roce 1986 italský novinář, oenolog a gastronom Carlo Petrini, jako odezvu na otevření nové pobočky nadnárodního řetězce McDonald na historickém náměstí Piazza di Spagna v Římě. Cílem hnutí se stalo vytvořit paralelu ke globální subkultuře fast food, průmyslové velkovýrobě potravin a standardizaci prostřednictvím chemických chutí. Hnutí Slow Food si rychle získalo příznivce na celém světě. Je to důkaz, že stále více vzrůstá zájem lidí o problematiku jídla a pití, potravinové produkty a způsoby jakým se dostávají na náš stůl. Členové hnutí Slow Food zakládají sdružení zvaná convivia, která pro své členy organizují široké spektrum aktivit. Dnes na světě působí na nejnižší úrovni 760 místních convivií. (Slovo convivium, pochází z latiny a vyjadřuje vzájemnou pohostinnost.)
Hnutí Slow Food vzniklo v České republice v r. 2000. Klade si za úkol respektovat hlavní záměry mezinárodního hnutí Slow Food především v oblasti podpory a prosazování konzumace domácích potravinářských produktů. Prostřednictvím přednáškové činnosti seznamuje veřejnost s historií české i mezinárodní gastronomie. Organizuje odborné semináře a degustace a zprostředkovává informace o možnostech účasti na zahraničních akcích Slow Food.