Tiskové zprávy

Velká česká pivní kniha nabízí unikátní pohled na naše pivo a pivovarství

Velká česká pivní kniha představena - zleva Jan Veselý, Zdeněk Susa a Bohumil FišerPraha 26. listopadu 2008 – Nová kniha mapující historii a současnost českého piva a pivovarství byla představena veřejnosti. Jejím autorem je doc. MUDr. Zdeněk Susa, CSc., významný český pneumolog. Susova kniha na 240 stranách nabízí mnoho zajímavých informací, historických faktů a nových pohledů na jedno z nejstarších a nejpopulárnějších odvětví lidské činnosti na území dnešní České republiky. Kniha představuje unikát v tom, že vedle historických faktů ověřených studiem archivů a bádáním přímo v pivovarech obsahuje netradiční náhledy na pivo a pivovarství, které ani odborná literatura dosud nenabídla. Susa mapuje vedle pivovarů, které již zanikly, rovněž ty, které dodnes existují, ale v nichž byla výroba piva zastavena, a také ty, které fungují a vyrábějí nápoj, který je u nás a ve světě stále populárnější. Kniha je doplněna unikátními snímky a jistě bude pro každého příznivce piva velmi objevnou četbou.

V publikaci najdeme příběhy z našich dějin založené na reálných postavách nebo událostech, kde pivo hrálo významnou roli. Ty jsou následně dopracovány a rozšířeny pomocí mystifikace. Pokud nebylo možné aplikovat fakta, potom bylo nutné poněkud mystifikovat a fabulovat. Od aplikace je k mystifikaci jen kousek. Autor neskrývá ani svou inspiraci Cimrmanem: Zatímco u cimrmanů je mystifikace stoprocentní, u Zdeňka Susy je to tak napůl.

„Kniha vznikla vlastně náhodou. Původně jsem byl přizván na setkání lékařů, milovníků piva sdružených ve spolku Old Beer Club, abych tam přednesl své vyznání o pivu,“ říká Zdeněk Susa. „A protože jsem chtěl zaujmout a nabídnout trochu legrace a nadsázky, zaměřil jsem se na pivo v klášterech na území dnešní České republiky z historického hlediska. Vystoupení se setkalo s pozitivním ohlasem, a tak jsem začal hledat další náměty. Pomáhalo mi v tom nejen to, že pivo mám rád, ale také moje turistická vášeň a zapálenost pro lokální dějiny. Najednou se dispozice změnila v trvalý zájem a jeho výsledkem je tato publikace,“ vysvětluje autor.

„Susova kniha má nepochybně mnohem širší záběr, než by se mohlo na první pohled zdát,“ konstatuje Jan Veselý, výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven. „Určitě si neklade za cíl konkurovat odborným pojednáním o pivu a pivovarském oboru. Vedle zábavného čtení však nabízí též poučení o tom, co vlastně pivo je. Nepochybně má potěšit všechny, kteří se na pivo nedívají jen jako na obdivovaný „zlatavý mok“, ale představuje pro ně pevnou a velmi košatou součást české společnosti v historickém kontextu i v současnosti,“ doplňuje Jan Veselý.

Kniha obsahuje rovněž stanovisko lékařských odborníků, kteří se vyjadřují k pivu a jeho vlivu na lidské zdraví. Podporují názor, že při dodržení zásad rozumné konzumace má pivo na zdraví pozitivní vliv. Vedle sebe tu najdeme názory internisty nebo dermatoložky; vynechána není ani problematika alkoholismu, pokud se neřídíme zásadami přiměřeného pití alkoholu.

Sám Susa s humorem říká, že jeho vztah k pivu, které objevil v čase dospělosti, bude geneticky podmíněn. Pivovarskému řemeslu se totiž věnovali předci z otcovy i matčiny strany. To možná přispělo k tomu, že se pro něj pivo stalo vedle oblíbeného nápoje i koníčkem a inspirací ke studiu a literární tvorbě.
 

Soubor ke stažení: down_186.jpg
kategorie: Tiskové zprávy
Dolní navigace